De blog over landbouwkundige toepassingen

« Terug Start

Een ontluchter

Gepost op

Wanneer is een ontluchter gewenst?

Bij geluid
U zet de verwarming bijvoorbeeld aan en naast het gezellige tikken hoort u 'storend' getik dat maar erger en erger schijnt te worden. Een duidelijk teken dat er lucht terecht is gekomen in het water. Het kan ook zijn dat er lucht in het water richting de hoofdkraan is gekomen, waardoor de kraan spettert in plaats van stroomt! Hoe precies? Dat is niet zo van belang. Hoe kunt u het verhelpen? Dat is wel van belang! 

Koop een ontluchter!
Bij de een online speciaalzaak of bouwmarkt. Voor een paar tientjes heb je er een te pakken. Een ontluchter heeft een gebruiksaanwijzing, maar voor het gemak leggen we verderop uit hoe een ontluchter in het kort gebruikt moet worden. Sommige radiatoren en CV-ketels hebben al een ingebouwde ontluchtingssysteem, ga voor het aanschaffen van een ontluchter eerst na of dat bij u het geval is. 

Prijsklasses
De prijzen verschillen nogal. Voorbeeld: Vaillant automatische ontluchter is 33,49 (incl. BTW) en is via internet te bestellen (doorgaans voor +4.95 euro verzendkosten). Een andere ontluchter van hetzelfde merk kost dan weer net 29 euro en dan een van Nefit: 14,17 (incl. BTW). Of denk aan AWB (ook automatisch) voor 17,29 inc. BTW. De meeste zijn afgeprijsd (deze merken) en bij woonwarenhuizen zul je bij aanbiedingen ten gevolge van opruimingen ook vaak ontluchtingsmerken te vinden. Er zijn veel soorten en kijk even goed na welke het beste past bij het systeem dat u wilt ontluchten. Maar doorgaans zijn de soorten multifunctioneel en niet enkel geschikt voor één systeem. 

Hoe gaat het te werk
Een ontluchtingsstuk gebruik je gemakkelijk zelf en hoeft door niemand anders dan uzelf geïnstalleerd en bediend te worden. Een ontluchtingsstuk gebruik je op verschillende plekken. Bijvoorbeeld: een MINIVENT automatisch ontluchter (let op, er is een verschil tussen automatisch en niet-automatisch ontluchten, ga dit na), wordt normaal geïnstalleerd op het hoogste punt van een luchtafscheider (vakterm) en op alle punten (of waar nodig) waar de snelheid van de waterstroom relatief laag is. Uiteraard moeten eerst alle waterstromen uitgeschakeld worden via de Cv-ketel voordat er ontlucht kan worden. Op veel do-it-yourself fora zult u niet veel vinden wat betreft de handleiding voor zelf ontluchten, maar voor professioneel advies kunt u terecht bij de grote winkels voor gereedschappen en dit soort klussen.   


Contact
Voor meer info en advies kunt u contact opnemen met een online speciaalzaak of een bekende bouwmarktketen. Hoewel ontluchten vroeger altijd via hen verliep verkopen zij nu zelf het gereedschap en adviseren zij u vrijblijvend!


Delen